Nordlenning sørpå

For litt over 10 år siden flyttet vi fra gode gamle Finnmark. Vi forlot mørketid og familie til fordel for sol og sommer i Palm Coast Florida. 
Etter 3 år med strand og sol fant vi ut at det var på tide å vende nesen hjem til Norge igjen. En ting var sikkert, vi skulle IKKE til Finnmark denne gangen.
Tanken på mørketid, lange vintre og døgnville sommernetter fristet ikke i det hele tatt. Etter mye fram og tilbake endte det med at vi flyttet til Akershus. 
Vi fant et koselig tettsted som var perfekt for barnefamilier. Her kunne vi virkelig nyte Norge! 
Nå har vi bodd her noen år og trives godt med det. Barna tok fort til seg østlands-dialekt, mens vi voksne tviholder på finnmarks-dialekten så godt vi kan. 
Av en eller annen grunn, på vei fra Finnmark, gjennom USA og til Østlandet ble jeg same. Jeg joiker når jeg tar husvasken, sover på reinskinn og slår opp lavvo i hagen.. Det er ihvertfall det mange av de hyggelige østlendingene tror..
"Vi synes det er så hyggelig med dere samer, dere har jo en helt annen kultur enn oss..." Til opplysning så har jeg akkurat den samme kulturen som dere. Selv om jeg kommer fra Finnmark har jeg hverken reinsdyr eller lavvo. Jeg blir like fasinert av joik som dere, for jeg har ikke vokst opp med det jeg heller. Jeg har aldri fanget reinsdyr med lasso, har aldri gått i samedrakt og jeg kan ikke ett ord samisk. Ikke misforstå, jeg har ingenting mot samer eller deres kultur. Synes det er flott at

 samene i dag er stolt av å være samisk. De lærer barna sine språket og fører den samiske arven videre. Slik har det dessverre ikke alltid vært. Problemet er bare at så mange tar helt feil av meg som Finnmarking. Tro det eller ei, jeg er en helt vanlig, kjedelig nordmann... 
En annen ting som også forundrer meg er hvordan så mange her på østlandet tror jeg kjenner Roger fra Kirkenes eller Emma fra Storslett... En ting er at Nord-Norge faktisk ikke er ETT sted. Det er tre fylker!! Dessuten er det ganske langt fra Alta til Kirkenes.. Det er over 450 km. Det er like langt fra Oslo til Bergen!! Så jeg vet ikke, kjenner du Ola i Bergen????! 
"Du som er Nordlenning..." Nei jeg er ikke Nordlenning heller!! Jeg er Finnmarking! Nordlenningene kommer fra Nordland..du vet, ett av de tre fylkene i Nord-Norge. 
Tar ikke dette så tungt lengre jeg. Nord er nord og sør er sør... så lenge du ikke kaller en østlending "søring"..;)
#nordlenning #østlandet #same #finnmark

6 kommentarer

15.04.2016 kl.22:06

Stakkars deg æ. Tenk at noen tror at du er same. Og alle de som spør om du kjenner noen som bor nordpå. Alle de dumme østlendingen som ikke skjønner at en nordlending ikke er fra Finnmark. Uff, og uff, skjønner ikke hvordan du kommer gjennom dagene her nede jeg. Håper ikke jeg får så store problemer som deg altså. Men, ha mot og tålmodighet, så kommer du rakrygget gjennom det.

Hilsen Turid fra Fredrikstad, ikke fra Sarpsborg. Ikke misforstå, jeg har ikke noe imot særpinger.

SimulatorFrue

15.04.2016 kl.22:32

Anonym: YEY!!! Min første!! :)

Gro Hege

16.04.2016 kl.02:00

Hahaha, æ kjenne mange fra fredrikstad, men ingen som er så "hårsår" og æ er Same😇 det va ikke ment som nån fornærmelse, æ bor åsså på østlandet, har bodd lenge nok på sørlandet til å bli kaldt sørlending, men så klare æ ikke å legge om fra Finnmarksdialekta.....så ingen høre at æ ikke er nordfra, ognei, æ snakke ikke samisk. Synd for mæ! 😊

16.04.2016 kl.21:36

Ka i hæl...😊 du har fådd mæ til å læse min første blogg😨 å ikke bare litt, men hele sjiten😨 æ læs ikke blogg til vanlig. Gått muli at svaret at æ ramla åver den bloggen din på kjærringa sin fb, å e jævla nyskjærrig😇

Fet simulator gubben din har bygd sæ. Sånn tv spill vil æ å ha😊 Næssen som å spille Amiga😂 Sånn når d e snakk om samer. D ligg væl i blodet til oss alle hær oppe. Forsjelln e om du har rein i frysa eller på vidda. Husk bare sjøl kor du e fra😊

Keep up the good work å hils gubben😊

Hilsen Ståle

SimulatorFrue

17.04.2016 kl.11:40

Anonym: Hahaha, da va det på tide!! :D
Enig med deg med fryseren eller vidda!! :) Arti å høre fra dæ!

SimulatorFrue

28.07.2016 kl.09:46

Anonym: Så hyggelig!!?? Gubben hilse forresten tilbake!

Skriv en ny kommentar

SimulatorFrue

SimulatorFrue

36, Nannestad

Mor til 3, gutt på 14, gutt på 13 og jente på 5. Bruker dagene på å holde hus og barn rene og fornøyde, og ikke minst støtte mannen min i alt han finner på hva angår flysimulator..

Kategorier

Arkiv

hits